Reintalneste-te cu propriul oras

Daca, atunci cand treci pe o straduta mai putin cunoscuta, ti se pare totusi ca o stii de undeva, s-ar putea ca intr-adevar sa o stii. Eventual, dintr-o alta viata. Una in care purtai palarie si joben; sau una in care il vedeai trecand pe celalalt trotuar pe insusi Caragiale ori pe cine stie ce poet interbelic, trecand agale si visator, cu mintea la versuri. Sau poate ca treci chiar si astazi pe niste strazi pe care pana acum nu ai avut prezenta de spirit sa le observi. E motivul pentru care, vara aceasta, Heineken te-a indemnat sa iesi afara, sa iti redescoperi orasul si sa le spui si celorlalti despre cat de fascinant e sa traiesti intr-o metropola cu atatea lucruri de oferit.

Scroll

A doua viata a Bucurestiului
Pictura renascentista de pe strada Popa Petre din Bucuresti

De curand, a aparut in nisa unei foste ferestre, pe fatada unei cladiri aflate la intersectia strazii Popa Petre cu strada Spatarului, o pictura cu influente renascentiste, realizata de un artist stradal anonim. Asa prinde viata o cladire superba, daramata insa de timp si nepasare, si care, pentru a-si trai aceasta a doua viata pe deplin, mai are nevoie o scurta oprire in fata ei, pentru a o admira.
Photo credits: Alex Galmeanu

Casa oamenilor de Stiinta din Bucuresti

Este genul de cladire care arata bine pe dinafara, dar spectaculos pe dinauntru. Cel mai bun motiv pentru care ar fi bine sa ii si treceti pragul. A fost locuita in trecut de familia Assan, faimoasa, printre altele, pentru moara de langa Obor (Moara lui Assan) si pentru faptul ca a detinut primul automobil inmatriculat in Romania.
Adresa? Piata Lahovari nr. 9, in centrul Bucurestiului, deci usor de ajuns, puteti oricand sa dati o fuga. Gasiti acolo si un restaurant, si o gradina cu umbrele, numai bune sa te ascunzi de canicula zilele astea. In interior, veti trece prin Salonul Oglinzilor, Sala de sah, Sala Zodiac cu vitralii in functie de zodie, Sala Consiliu si Sala Edison. Din 1945, cladirea a devenit Casa Oamenilor de Stiinta, dar nu va faceti griji: cei care au casa in administrare va primesc inauntru si daca nu sunteti academician.
Photo credits: Heineken

Strada Parfumului din Bucuresti

Heineken
Photo credits: Ioana Budeanu

Cand pui la un loc artisti care au locuit aici, cladiri vechi de un secol si o atmosfera ce face abstractie de faptul ca am trecut in secolul XXI, nu iti poate iesi decat un loc ce se numeste Strada Parfumului. Daca tot ajungeti, va recomandam sa va opriti in fata casutei de pe nr. 33. Arata spectaculos, o combinatie intre elemente orientale cu elemente brancovenesti si piese din arhitectura traditionala, cum sunt stalpii de lemn. Nicolae Cretoiul – lui ii datoram aceasta cladire (numita si “Cladirea care plange”) si daca numele nu va spune nimic, va zicem noi: a fost unul dintre constructorii Palatului Bancii Nationale.

Descopera vechiul Cluj in noul Cluj
Vechiul Casino din Parcul Central din Cluj

Norocul a jucat un rol important in viata acestei cladiri. In primul rand, pentru ca mai intai a fost cazino. In al doilea rand, pentru ca, fata de alte cladiri vechi, aceasta a fost renovata in totalitate, scapand de degradare si uitare. Dupa ce a fost si muzeu si scoala, vechiul cazino este folosit acum pentru evenimente culturale.
Concerte de jazz, expozitii, conferinte si tot felul de evenimente culturale au loc saptamanal in fostul cazino.
Photo Credits: Vlad Berte

Castelul Banffy din Bontida

Nu te lasa inselat de aspectul parasit. Poate ca nu se mai plimba niciun nobil prin holurile sale lungi; poate ca niciun turnir nu se mai organizeaza in umbra zidurilor sale; poate ca nu mai are nici macar ferestre. Dar chiar si asa, aproape in ruine, castelul Banffy din Bontida merita vizitat. Pentru ca are ce-ti oferi.
Este cel mai mare castel din Transilvania, atestat documentar de la inceputul secolului 14. Gasiti aici un turn ca cel din Pisa – inclinat si el, ca fratele Italian, fosta bucatarie care inca pastreaza aroma vremurilor de demult, grajdurile, biserica si multe povesti ascunse intre peretii castelului, care organizeaza chiar si nunti, daca va bate gandul sa va puneti pirostriile.
Ce conteaza ca se spune ca este bantuit? Cu atat mai bine: o poza de nunta cu o fantoma in fundal v-ar transforma in starurile internetului.
Photo Credits: Vlad Berte

Hotelul Continental

Hotel Continental
Photo credits: Vlad Berte

Dati play aici inainte sa cititi. 

In buricul targului, Hotelul Continental (sau New York, cum mai era cunoscut) isi asteapta musafirii de peste 100 de ani. Acum, ce-i drept, nu ii primeste prea bine, hotelul fiind dezafectat. Dar chiar si asa, ramane o bijuterie arhitecturala a Clujului. 
A fost construit in 1894, iar inaintea lui, pe acest loc, se afla hotelul National. La parterul hotelului New York, pentru mai bine de 50 de ani, a existat o cafenea literara si de presa a orasului, unde se strangea toata floarea politicii si boemei literare clujene.

La pas, prin Constanta
Casa Papadopol

Bine ai venit in Zona Peninsulara a Constantei! De la atatea influente grecesti, incepi sa te saluti cu oamenii KALIMERA!, daca nu esti atent. Atatea flori la geamuri doar in Grecia mai vezi. Pas cu pas, ajungi pe strada Sulmona. Si numele ii e special, dar casele de pe ea o fac si mai speciala. Iata Casa Papadopol, pe care arhitectura constructiei o face una dintre cele mai interesante cladiri din Constanta. Construita in 1890, colorata in alb si galben si cu floricele la pervaz, pare un tablou. Numai bun de imortalizat intr-o poza.

Cladirea Saturn

Cladirea Saturn
Photo credits: Diana Slav

Cum iti personalizezi casa cand esti pasionat de Cosmos? Iti pui o planeta pe cupola. Ce planeta? Cea mai usor recognoscibila – planeta cu inel, Saturn. Pe scurt, aceasta este povestea Cladirii Saturn, din apropierea Colegiului Carol I. Intre timp, proprietarul s-a mutat mai aproape de pasiunea din timpul vietii, dar casa a ramas aici, pe Pamant, sa fie admirata si de locuitorii Constantei, si de cei care trec ca o cometa prin oras in drum spre statiunile cu nume de planete.

Palatul Regal

Resedinta mea de vara e la tara. Asta daca nu esti rege. Ca daca esti, resedinta ta de vara e la mare. Regele Carol, cand venea la bai de soare, statea la Palatul Regal din Constanta. Se pare ca statea mai mult singur, deoarece Regina cauta locuri ceva mai linistite decat cladirea in care se dadeau banchete zi si noapte. Palatul Regal a fost construit in doi ani, 1904 - 1906, pe rapa "Belvedere", langa fosta gara, ca sa ii fie cat mai usor familiei regale sa ajunga. Astazi, singurele banchete care mai exista in cladire sunt cele pe care stau oamenii ce asista la procese: in fostul Palat Regal functioneaza acum Tribunalul Constanta.
Photo Credits: Vlad Berte

Cum a functionat campania Heineken Cities?

Daca v-ati plimbat pe Str. Franceza din Bucuresti, prin Piata Ovidiu din Constanta sau prin Piata Mihai Viteazu din Cluj, ati vazut cu siguranta cate un panou interactiv, in care ai putut sa te joci, sa cauti locurile ascunse din fiecare oras si sa te decizi unde sa te poarte pasii. Oamenii au trimis si ei zeci de poze si de povesti cu locurile lor preferate, dintre care puteti citi mai sus o parte.

Dintre toti cei care au propus astfel de locuri inedite pe panouri si pe Facebook, Heineken urmeaza sa aleaga in curand cei 3 ambasadori ai fiecarui oras, care vor porni intr-o experienta unica, unde vor descoperi locuri surprinzatoare si exclusiviste, inaccesibile publicului larg. Abia asteptam pozele!

Cheers si #openyourcity!